Prohledat tento blog

pondělí 16. října 2017

Recenze: Kázání ohně

Ahoj!
Dneska jsem si pro Vás připravila recenzi ve spolupráci s e-shopem dobre-knihy.cz 
Doufám, že se Vám bude líbit :)

Kázání ohně

Informace:
Autorka: Francessca Haig
Kategorie: Děti a mládež - Beletrie 
Počet stran: 384 
ISBN: 9788075490162 
Datum vydání: 15.1.2016 



Originální anotace:
Snila ten nejnebezpečnější sen – sen o rovnosti Čtyři sta let po jaderném výbuchu se civilizace i příroda na Zemi výrazně proměnily v nový, primitivní svět. Přestože již Zemi neohrožuje vše pohlcující nukleární oheň a radioaktivní záření přestalo působit, z neznámých příčin se lidé začnou rodit jen jako dvojčata. První z páru – Alfa je vždy ve vynikající fyzické kondici, druhý – Omega se však narodí vždy s deformitou. I když mají Alfové i Omegové nerovné postavení a to vyvolává neustálé konflikty a boje, oba geny zároveň bezpodmínečně spojuje stigma – krutá skutečnost, před kterou nelze uniknout. Pokud jeden z dvojice zemře, umírá i ten druhý. Cass je vzácný typ Omegy – je obdařena jasnovidectvím. Její bratr Zach má zase velkou moc v Radě Alfů. Cass se odváží snít nejnebezpečnější ze snů – sen o rovnosti mezi oběma skupinami. A práv ě kvůli tomu se dostane do hledáčku jak svého bratra, tak celé Rady i hnutí odporu Omegů.

Děj z mého pohledu:
Kniha vypráví o Cassandře, dívce s věšteckými schopnostmi. Žije ve světě čtyři sta let po jaderném výbuchu, ve kterém se rodí pouze dvojčata, z čehož jedno z nich je Alfa, dokonalé, jednoduše bez jediné chybičky na jejich těle, a druhé se rodí jako Omega. Ten, jehož se rodiče zbaví hned, jakmile je to možné a nechce s ním mít nic společného. Přesto ho ale musí uchovat v bezpečí a to už jakýmkoli způsobem, protože v případě smrti jednoho z dvojčat, zemře i ten druhý. Jak moc krutý a nespravedlivý ten život ještě může být?


Mé hodnocení:
Byla jsem z toho příběhu neskutečně zmatená, nevěděla jsem, zda ho popsat jako povedený nebo neskutečně zdlouhavý. Ale po dočtení mám už myšlenky utříděné. I když to byla jedna z knih, kterou jsem se nemohla moc prokousat, příběh byl vlastně moc pěkný a promyšlený. Klíč k problému s knížkou mohl být takový, že mi buď nesedl styl psaní autorky nebostyl českého překladu. (Taky můžu být naprosto nechápavá, mimo  a chyba může být ve mně, ale co už :D) Líbila se mi propracovanost příběhu a celkové propojení a vymyšlení povahových rysů postav- jak hlavních, tak vedlejších. Moc dobrý byl popis okolního světa a celkově prostředí kolem hlavních hrdinů, takže jste si mohli přesně představit, kde se právě nacházejí a jaké podmínky musí snášet. Nejsem velký fanoušek žánru, ve kterém je v podstatě nějaká velmi vyčerpávající cesta, všechno to většinou bývá na jedno brdo a neříkám, že tam nic takového není, ale v tomto případě se dalazvládnout-cesta totiž netrvala celých tři sta osmdesát čtyři stran.

Knihu kvůli všem těmto důvodům hodnotím 72%.

Tímto bych chtěla moc poděkovat e-shopu dobre-knihy.cz za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde:https://www.dobre-knihy.cz/ohniva-polnice-269900.html
Další tituly této kategorie naleznete zde: https://www.dobre-knihy.cz/pro-deti-a-mladez-10/

Doufám, že se Vám článek líbil a určitě mi dejte vědět, zda jste knihu četli, nebo se na ni chystáte :)
Mějte se krásně!
                      L.

Za každý komentář nebo odběr mockrát děkuji <3 <3 <3

Žádné komentáře:

Okomentovat