Prohledat tento blog

pondělí 22. května 2017

Recenze: Volání netvora

Ahoj!
Dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na audioknihu Volání netvora!

Volání netvora

Originální název: A Monster Calls
Autor:
Patrick Ness
ISBN: 978-80-7462-151-2
Vydává: Slovart/Jota
Počet stran: 216


Originální anotace:

Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému největšímu strachu.

Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám.

Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci  za domem. Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí. Dokáže to Conor?



Tato kniha vypráví o třináctiletém Conorovi, kterého noc co noc pronásleduje noční můra. Ale o té nikomu neříká, protože ani nemá komu, jeho matka má starostí se svou nemocí nad hlavu, s babičkou nemá nejlepší vztah, táta žije daleko v Americe a ve škole také nenajde moc porozumění. A tak se trápí… Přesně sedm minut po půlnoci ho ale začne navštěvovat netvor, který se mu rozhodne vyprávět tři příběhy, přičemž Conor mu bude muset vyprávět čtvrtý, jeho příběh. Kvůli mamince přijel i otec, který bydlí s jinou rodinou, ale s Conorem nenalézá společnou řeč. Návštěvy jeho matky v nemocnici jsou čím dál tíživější, ale Conor je zastáncem toho, že naděje umírá poslední. A tak dny plynuly, měnil se zdravotní stav jeho maminky a příběhy se stávaly odvyprávěnými a neodkladně se blížil ten Conorův…
Je to dojemný, poutavý příběh, jenž poukazuje na upevňování a hroucení vztahů mezi rodinou, což je jedno velké plus. Také se zaměřuje na téma šikany ve škole, při které máte chuť se Conora zastat. I když Conor není na svůj věk moc vyzrálý a je vcelku naivní, tak se tím nebudeme zaobírat. Určitě vás donutí se zamyslet nad hodně věcmi, za které bychom měli být vděční. Na tuhle knihu si nejspíš ještě někdy vzpomenu…
Proto jsem se rozhodla jí dát 92%.
Také jsem chtěla podotknout, že audiokniha namluvená panem Janem Vondráčkem byla opravdu skvělá. Jeho hlas dodával příběhu skvělou atmosféru, a tak můžu jedině doporučit!

...Určitě bych si zase někdy ráda poslechla nějakou audioknihu, protože tohle byla skvělá první zkušenost s audioknihami. Pokud jste nikdy žádnou neměli, zkuste! Za zkoušku přeci nic nedáte :).

Zajímavosti:
-Existuje film a předlohou je právě tato kniha-
-Trailer k filmu https://www.youtube.com/watch?v=uW_GNKVuZ1c -

Tak jo, doufám, že se Vám recenze líbila, určitě mi napište, jestli Vás kniha zaujala nebo jste ji dokonce četli :)

Mějte se krásně!
                               L.

-Za každý komentář nebo odběr děkuju <3  <3  <3 










5 komentářů:

  1. Na tuhle knížku se hrozně těším, čeká na mě v knihovničce :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář! :) Doufám, že se bude líbit <3 Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Juj! Tak Volání netvora je knižní kousek, který si musím pořídit :D. Má úžasné ilustrace a sama jsem hodně zvědavá na příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně jsem si u konce řekla: „Poslechnu si jen jednu kapitolu, a pak půjdu spát." No a ona uběhla půlhodina a já to prostě musela doposlouchat :) Pak dej vedet, jak se ti líbila ;) Měj se hezky!

      Vymazat